Videot ovat tärkeä opetuksen työkalu kun halutaan viestiä monimutkaisia teemoja kiinnostavasti. Sen sijaan video oppimistehtävänä on monelle opettajalle uutta.
Opiskelijoiden tehtävänä tuottamia videoita on aiemmin pidetty työläinä ja aikaavievinä laatia ja arvioida. Yksinkertaisten videoiden tuottaminen ei kuitenkaan enää ole haastavaa. Todennäköisesti kaikkien oppijoiden taskusta löytyy työkalut videoiden kuvaamiseen ja editointiin.
Tämän artikkelin tarkoitus on tarjota ideoita videoiden hyödyntämiseen tehtävinä ja näyttöinä. Videotehtävillä on käyttömahdollisuuksia niin käytännön taitojen oppimisessa kuin tietopohjaisissa opinnoissa, joten jokaiselle käyttäjälle on olemassa hyviä vaihtoehtoja.
Miksi video oppimistehtävänä toimii?
Miksi oppijoille kannattaa tarjota erilaisia vaihtoehtoja oppimisen raportointiin – ja miksi video on siihen hyvä formaatti? Videotehtävän pedagoginen hyöty ei ole yhtään vähäisempi kuin vaikka kirjallisen raportin. Sillä on myös tiettyjä etuja:
Parempi saavutettavuus. Mahdollisuus korvata vaikkapa essee tai kirjallinen raportti videolla voi helpottaa monen oppijan arkea. Esimerkiksi videoraportit voivat olla erinomainen työkalu oppijoille, joilla on vaikeuksia lukemisen kanssa. Se voi myös auttaa, jos oppijan kielitaidossa on puutteita. Videoprojektit voivat myös sopia esiintymistä jännittäville oppijoille hyvin.
Soveltuu tiettyihin aineisiin hyvin. Videotehtävät saatetaan nähdä vain median tai markkinoinnin opintoihin kuuluvana, mutta ne voivat rikastaa monen eri alan opintoja. Kieltenopiskelu voi saada uusia ulottuvuuksia, kun projekteja varten täytyy puhua – videota tehdessä kaikessa rauhassa ja vuoroa odottamatta. Myös monet esiintymistä, ryhmätöitä ja projektityötä painottavat opintoalat voivat hyötyä videotehtävistä.
Läpinäkyvyys. Video kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Video voi antaa hyvin selkeän ja läpinäkyvän kuvan opitusta, esimerkiksi osana työharjoittelussa tapahtuvaa osaamisen näyttöä. Video voi tehdä työssä tehtävistä näytöistä läpinäkyvämpiä, jos ohjaaja on syystä tai toisesta jäävi antamaan palautetta suoritteesta. Video voikin antaa reilun ja objektiivisen perustan osaamisen arvioinnille.
Kehittää ammatillista osaamista laajasti. Videon tuotannon kokonaisuus voi tukea ammatillisen osaamisen kehittymistä laajemmin. Videota laadittaessa ei vain kerrata opittua aihepiiriä, vaan myös harjoitetaan projektinhallinnan taitoja, esiintymistaitoja, itseluottamusta ja viestintää.
Sosiaalinen oppiminen. Videoilla voi olla myös sosiaalinen kulma. Videoita voi olla mielekästä tehdä ryhmissä. Tämä on omiaan kehittämään myös projektinhallinnan ja ryhmätyön osaamista. Valmiita videoita voi myös jakaa muiden opiskelijoiden katsottavaksi, jolloin opiskelijat myös tutustuvat paremmin toisiinsa ja voivat oppia toistensa kokemuksista.
Opiskelijakeskeisyys. Videon tuottamisen kaltainen projekti on omiaan kehittämään opiskelijoiden itseohjautuvuutta ja itseluottamusta. Opiskelijat tekevät enemmän itse, opettajan toimiessa enemmän tukena ja ohjaajana.

Millaisiin tilanteisiin video oppimistehtävänä sopii?
Videona voidaan toteuttaa monenlaisia töitä ja ne sopivat hyvin eri tilanteisiin ja eri oppijaryhmille. Videoita voidaan hyödyntää osana harjoituksia ja näyttöjä tietopohjaisessa opetuksessa, ryhmätöissä, käytännön taitojen opettelussa, oman oppimisen pohdinnassa ja näyttöjen järjestämisessä.
Videopäiväkirja. Erittäin helposti toteutettava tapa on oppimispäiväkirjan toteuttaminen videomuodossa. Opiskelijoita saatetaan monilla aloilla ja etenkin harjoittelujaksojen aikana edellyttää dokumentoimaan ja pohtimaan omaa oppimistaan, mahdollisesti jopa päivittäin. Videopäiväkirja voi olla virkistävä vaihtoehto. Se saattaa helpottaa käytännön työn dokumentointia läpinäkyvästi, helpottaa heikosti lukevien oppijoiden arkea ja tehdä raportoinnista rikkaampaa.
Videopäiväkirjan toteuttaminen on usein oppijalle erittäin helppoa. Useinkaan päiväkirjaa ei tarvitse juurikaan valmistella, käsikirjoittaa tai editoida. Riittää, että opiskelija kuvaa itseään tai työtään ja kuvailee opitun sisältöä omin sanoin. Video voidaan usein lähettää palautetta varten sellaisenaan. Lyhyen videon katsominen ei vie sen enempää opettajan aikaa kuin kirjallisen päiväkirjamerkinnän lukeminen.
Videoessee. Video oppimistehtävänä voi korvata esseemuotoinen laaja kirjallinen työ, kuten projekti tai oppijakson lopputyö. Videoessee on laajempi ja monimutkaisempi toteuttaa, joten se vaatii enemmän aikaa ja resursseja. Essee tulee suunnitella paremmin ja edellyttää enemmän vaivaa editoinnin osalta.
Samalla oppijakson substanssisisältö käsitellään hyvin samalla tavalla kuin kirjallista työtä toteutettaessa. Sisältö tulee ymmärtää ja kyetä viestimään mielekkäästi, vain eri formaatissa. Video oppimistehtävänä edellyttää useampia työvaiheita, jolloin sisältöä pitää käsitellä myös enemmän, mikä tehostaa oppimista.
Raportti. Videona voi toteuttaa myös suppeampia raportteja. Sillä voidaan raportoida yksittäisiä tehtäviä, tutkimusprojekteja tai kielten harjoituksia. Videona voidaan myös toteuttaa haastattelu. Videoraportit eivät välttämättä ole yhtä laajoja ja työläitä kuin videoesseet, mutta eivät yhtä suppeita kuin päiväkirjamerkinnät.
Osaamisnäyte. Käytännön taitoja tai ammatillisia opintoja suoritettaessa video oppimistehtävänä voi olla myös tärkeä osa taitojen havainnollistamista ja jopa arviointia. Etenkin työelämäjaksoilla ja harjoittelussa opittuja taitova voi olla haastava osoittaa, kun opettaja ei ole läsnä. Arvio perustuu herkästi opiskelijan itsearvioon ja ohjaajan palautteeseen. Video tuo arviointiin läpinäkyvyyttä ja mahdollistaa reilun, objektiivisen arvosanan antamisen.
Miten tuot videon osaksi tehtäviä
Videoiden hyödyntämistä saattaa rajoittaa opettajien käsitys, että ne olisivat liian vaikeita toteuttaa ja liian työläitä arvioida. Video oppimistehtävänä voi kuitenkin olla yllättävän helppo toteuttaa – kuvaaminen ja editointi onnistuu kuitenkin suhteellisen helposti opiskelijoiden omilla puhelimilla ja ilmaisilla ohjelmilla. Videoiden arviointikaan ei vie sen enempää aikaa kuin kirjoitettujen projektien. Muutama yleinen periaate kannattaa kuitenkin huomioida, jos tehtävän voi palauttaa videona.
Varaa riittävästi aikaa. Huomioi tehtävän laajuus ja resursoi se riittävästi. Esimerkiksi päiväkirjan tekeminen videona kestää vain minuutteja – videopäiväkirja ei juurikaan edellytä käsikirjoittamista tai editointia. Sen sijaan muutaman minuutin videoesseen tuottaminen voi helposti kestää useita tunteja. Huomioi siis tarvittava työmäärä jo tehtävää ja ohjeita laatiessasi.
Viesti tavoitteet. Etenkin jos opiskelijasi eivät ole tottuneet tekemään videoita, viesti tavoitteet selkeästi. Selitä huolellisesti mitä hyvältä videolta edellytetään ja anna esimerkkejä. Videon tuottaminen sinällään voi olla mielenkiintoista tekemistä. Huolehdi kuitenkin, että opiskelijat keskittyvät olennaiseen. Videon sisältö on tärkeämpi kuin ulkoasu.
Anna selkeät ohjeet. Opiskelijoilla on todennäköisesti hyvät edellytykset toteuttaa laadukas video oppimistehtävänä. Huolehdi kuitenkin, että opiskelijoilla on riittävästi tukea kännykän kameran ja mahdollisen editointiohjelman käyttöön. Seuraa etenemistä ja tarjoa tukea tarpeen mukaan, etenkin jos toteutat laajempia videoesseitä.
Riittävä ja ajankohtainen palaute. Videomuotoisten tehtävien ja raporttien arvioinnin ei tarvitse olla kirjallisia tehtäviä hitaampaa tai työläämpää. Huomioi tehtävän tyyppi palautetta antaessasi. Nopea videopäiväkirja voi edellyttää nopeaa mutta kevyttä palautetta, kun taas videoessee vaatii laajempaa palautetta. Numeroarvosanat ja standardoitu muoto tai rakenne videotehtäville voi nopeuttaa palautteenantoa. Arvion ja palautteen tulee keskittyä sisältöön ja osaamisen osoittamiseen ihan samalla tavalla kuin kirjallista tehtävää arvioitaessa.
Huomioi alustan rajoitukset. Huomioi jo tehtävää suunnitellessa minne ja miten videot tulee palauttaa. Jotkin alustat saattavat rajoittuu videon formaattia tai määrittää tiedostoille suurimman mahdollisen koon. Myös opiskelijoiden käyttämät käyttöjärjestelmät saattavat aiheuttaa ongelmia. Tunne käyttämiesi työkalujen rajoitukset ja ota ne huomioon ohjeistaessasi opiskelijoita.
Video oppimistehtävänä Workseed -oppimisympäristössä
Workseed -oppimisympäristössä multimedia on luonnollinen osa oppimisen dokumentointia jokaisessa oppimisen vaiheessa – aina yhteisistä tutkinnon osista työelämäjaksoihin.
Esimerkiksi käytännön taitojen opiskelun ja työharjoittelun dokumentointi onnistuu helposti videomuotoisten päiväkirjamerkintöjen avulla. Videot voi tallentaa helposti omalla mobiililaitteella työn lomassa ja ladata suoraan alustalle. Tämä nopeuttaa päiväkirjamerkintöjen tekemistä opiskelijoille ja parantaa opettajan saamaa tilannekuvaa oppimisen etenemisestä. Workseed -oppimisympäristössä videotehtävien palauttaminen on nopeaa ja helppoa myös tietopohjaisissa opinnoissa.
Esimerkiksi Vantaa ammattiopisto Varian opiskelijat hyödyntävät videoita osana käytännön taitojen oppimisen dokumentointia. Voit lukea lisää Varian kokemuksista Workseed -ympäristöstä täällä.
Mikäli olet kiinnostunut kehittämään oppimisen hallintaa omassa organisaatiossasi, voit tutustua ohjeisiimme oppimisympäristön valintaan täällä.
Mikäli haluat tietää lisää Workseed -oppimisympäristön ominaisuuksista, voit myös varata demon. Asiantuntijamme auttavat sinua kartoittamaan alustan mahdollisuuksia tehostaa oppimisen prosesseja juuri sinun organisaatiossasi.