Verkkokurssin muotoilu

Kierrätä vanhat oppimateriaalit verkkokurssiksi

Sisällöntuotanto on aikaavievin osa-alue verkko-opetuksessa. Lähes kaikki ammatillisen opetuksen opettajat laativat opetusmateriaaleja omaan käyttöönsä. Lähes puolet myös tuottavat materiaaleja jaettavaksi muille opettajille. 

Sisällöntuotantoa ei tarvitsekaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Opettajalla on varmasti jo kattavasti materiaaleja, jotka on luotu aiempia toteutuksia varten. Valmiit materiaalit on lähtökohtaisesti mahdollista hyödyntää verkko-opetuksen sisällöntuotantoon – joko raaka-aineena uusille materiaaleille tai sitten suoraan verkkoalustalle vieden. 

 

Miksi sisältöjä kannattaa kierrättää verkkokurssille

 

Luokkaopetuksesta on saattanut jäädä käytettäväksi vähintäänkin:

  • tekstimuotoisia muistiinpanoja, tukimateriaaleja ja opettajan materiaaleja
  • diaesityksiä, PowerPoint -kalvoja, ranskalaisia viivoja
  • kuvia, kaavioita, videoita tai luentotallenteita
  • pistokokeita, harjoituksia, pelejä, aktiviteetteja

Turhan ja päällekkäisen työn tekeminen ei koskaan kannata. Vanhoja oppimateriaaleja kierrättämällä voidaan luoda tarkoituksenmukaisia verkkokursseja pienemmällä vaivalla. Samalla jo “kenttätestatut” materiaalit auttavat pitämään opetuksen laadukkaana myös verkossa. 

Samalla vanhoihin materiaaleihin on mahdollista saada uutta virettä hyödyntämällä verkko-oppimisympäristön ominaisuudet, joita perinteisessä opetuksessa ei ole. Vanhatkin kurssimateriaalit voivat saada uuden elämän uudessa muodossa. 

Workseed tarjoaa kattavat sisällöntuotannon työkalut ja H5P -sisältöjen yhteensopivuuden. Voit luoda interaktiivisia sisältöjä sekä jakaa valmiita sisältöjä toisten opettajien tai jopa muiden oppilaitosten kanssa matalalla kynnyksellä. Workseed tarjoaa asiakkailleen myös kattavasti tukea sisällöntuotannon opetteluun ja kehittämiseen.

Kierrätä materiaalit verkkokurssille

1. Muistiinpanot ja luentomateriaalit verkkoresursseiksi

Tekstimuotoiset sisällöt, kuten luentoesitykset, muistiinpanot tai artikkelit on mahdollista tuoda verkko-oppimisympäristöön monella tapaa. Verkkokurssilla niitä on mahdollista jakaa oppimismoduuleiksi, niitä voi rikastaa erilaisin visuaalisin materiaalein, tai niiden yhteyteen voi toteuttaa monenlaisia interaktiivisia aktiviteetteja. 

Workseed -alustalla luennot ja muistiinpanot voi kierrättää esimerkiksi artikkelina, H5P Course Presentation -esityksenä, tai sellaisenaan liitetiedostona. 

Artikkeli on yksinkertainen tapa tuoda tekstiä valmiista dokumenteista ja rikastaa sitä esimerkiksi kuvin, videoin tai kaavioin. Tällä tavoin materiaalin sisäistäminen on helpompaa ja sen lukeminen mielekkäämpää. 

Artikkeli

Workseed -alustan artikkelityökalu.

Course Presentation -formaatti puolestaan muistuttaa hieman interaktiivista diaesitystä. Materiaali on tällöin helppo jakaa pieniin palasiin, jotka käydään luentomaisesti läpi. Tekstiä on tässäkin tapauksessa helppo rikastaa multimedialla. 

Esityksen joukkoon on myös helppo lisätä aktiviteetteja, jolla kokeillaan opittua ja varmistetaan, että sisältö on ymmärretty. Workseed -alusta tukee monia H5P -tehtävämuotoja, kuten esimerkiksi monivalintakysymyksiä, totta vai tarua -väittämiä, tai raahaa ja pudota -tyyppisiä aktiviteetteja. 

2. Diaesityksestä video tai interaktiivinen esitys

Monet oppilaitokset ovat käyttäneet jo pitkään erilaisia diaesityksiä, kuten PowerPoint -esityksiä opetuksessa. Luennoilla käytettävät diaesitykset voi hyödyntää erilaisten verkkopohjaisten luentojen järjestämisessä. 

Helppo ja oppijoille luonteva tapa on muokata diaesityksestä video. Esimerkiksi PowerPoint sisältään valmiit työkalut puheen nauhoittamiseen ja esityksen tallentamiseen videona verkkokurssille. Edes kameraa ei välttämättä tarvita, vaan tietokoneen mikrofoni riittää. Kun luennon pitää kerran, tallenteen voi käyttää verkkokurssilla.

 

Course pres fi

Course presentation -työkalu.

Videon voi jakaa alustalle sellaisenaan tai jakaa pienemmiksi palasiksi, jotka voi katsoa erikseen. Esimerkiksi H5P interactive video -työkalu mahdollistaa videon helpon integroinnin alustalle. Samalla siihen voi lisätä videon tauottavia kysymyksiä, joilla oppijoita pidetään hereillä. 

Diaesitykset voi myös tuoda osaksi H5P Course Presentation -esitystä. Esitys voidaan muuntaa kuviksi, jotka on tuotavissa diojen taustaksi. Alustalla dioihin voi lisätä tekstielementtejä, kuvia, lisädioja tai aktiviteetteja. 

3. Kuvista ja videoista rikastettuja multimedioita verkkokurssille

Opetukseen käytetyt kuvat, kaaviot, infografiikat, videot ja muut multimediat voi ottaa rakennuspalikoiksi interaktiivisiin esityksiin. Ne voivat olla erinomainen tapa rikastuttaa tekstiartikkeleita tai hyödyntää verkkoympäristön ominaisuudet interaktiivisia esityksiä luodessa. 

Multimedian hyödyntämiseen myös sellaisenaan on kuitenkin monipuoliset työkalut Workseed -ympäristössä. 

Videoiden tuomiseen alustalle sopii H5P Interactive Video -työkalu, jolla videoon voi lisätä muita elementtejä. Esimerkiksi videon aikana sen päälle voi asettaa tekstielementtejä, kuvia tai muita graafisia elementtejä.

Videon voi myös keskeyttää erilaisilla tehtävillä ja kysymyksillä, jotka pisteytetään. Tehtävät voivat olla esimerkiksi monivalintakysymyksiä, totta vai tarua -väittämiä tai yhteenvetotehtäviä. Näillä voidaan pitää katsojan huomio vireillä ja varmistaa, että video on ymmärretty riittävästi. 

Interactive video fi

Interactive video -työkalu.

Kuvat puolestaan voi tuoda myös alustalle erilaisin juuri kuville sopivin työkaluin, jotka mahdollistavat niiden hyödyntämisen uusin tavoin. 

Esimerkiksi H5P Image Hotspot on esimerkiksi hyödyllinen työkalu, kun halutaan havainnollistaa kokonaisuuden osia. Työkalulla valokuvasta tehdään tausta, johon lisätään pisteitä. Pisteet avaavat painamalla tietokentän, johon voidaan sisällyttää siihen liittyvää tekstiä ja kuvia. 

4. Kokeista kysymyksiä ja harjoittelumateriaaleja

Jokainen opettaja on varmasti laatinut kokeita, pistokokeita, tehtäviä ja harjoittelumateriaaleja. Nämä voivat ohjata myös verkkokurssilla opitun kertaamista, arvioimista ja opinnäytteisiin valmistautumista. 

Käytännönläheisten tehtävien ohjaamiseen soveltuvat esimerkiksi Workseedin omat raportit ja päiväkirjat. Raportilla voidaan dokumentoida yksittäinen suoritus, kun taas päiväkirja on pitkien suoritusten ja työelämäjaksojen päivittäiseen dokumentointiin sopiva työkalu. Olemassa olevat tehtävät voivat auttaa ohjaamaan raporttien ja päiväkirjojen pohjien laatimista. 

Question set fi

Question set -työkalu.

Teoriatiedon oppimiseen ja kertaamiseen taas voi hyödyntää monia H5P -aktiviteetteja. Workseed tukee useita tehtävämuotoja, kuten monivalintatehtäviä, totta vai tarua -väittämiä, raahaa ja pudota harjoituksia tai tiivistelmätehtäviä. Alustalla on myös flashcard -sovellus, jolla voidaan mahdollistaa yksityiskohtaisen tiedon kertaamista. 

5. Tapaustutkimuksista ja projekteista kehys vertaisoppimiselle

Opetuksessa on saattanut olla käytössä myös erilaisia tapaustutkimuksia, jossa opittua teoriaa sovelletaan johonkin käytännön tapaukseen. Opetuksessa voidaan soveltaa myös erilaisia ryhmätöitä ja keskusteluja, joilla oppijoita pyritään aktivoimaan jakamaan oppimaansa keskenään ja analysoimaan tietoa tällä tavoin. 

Tällaisia projekteja voi myös käyttää luomaan harjoitteita ja tehtäviä. Ne voivat toimia pohjana aktiviteeteille ja ohjata ongelmanratkaisua. Tapaustutkimuksia voi havainnollistaa interaktiivisilla esityksillä, jolloin niistä voi saada kuvaavampia kuin vain luokassa puhumalla. 

Ryhmätöitä voidaan puolestaan tukea tuomalla nämä projektit esimerkiksi alustan keskustelufoorumeille. Oppijoita tulee kannustaa ja ohjata käyttämään näitä alustoja ja jakamaan oppimaansa. 

Miten voin toteuttaa verkkokurssin sisällöntuotannon paremmin omassa organisaatiossani?

Workseed LMS tarjoaa käyttäjille kattavat työkalut sisältöjen tuottamiseen. Se tekee myös vanhojen opetusmateriaalien kierrättämisestä helppoa – kuten myös oppimateriaalien jakamisesta opettajien välillä. 

Alustalla on omia sisällöntuotannon työkaluja, mutta se hyödyntää myös H5P -aktiviteetteja. Workseed on myös laajasti integroitavissa muihin ympäristöihin, kuten Moodleen, jolloin sisältöjen tuotanto ja hallinta aiheuttaa mahdollisimman vähän turhaa työtä. 

Tarjoamme asiakkaillemme myös sisällöntuotantoon kattavan tukiportaalin, jolta käyttäjämme löytävät ohjeita, videoita ja webinaareja sisällöntuotannon opiskeluun ja kehittämiseen – ja kaikki sisällöt ovat tarjolla suomeksi. Tarjoamme myös sisällöntuotannon palveluja ja koulutusta. 

Mikäli olet valmis kuulemaan lisää Workseedin ominaisuuksista, voit varata demon. Asiantuntijamme auttavat sinua tunnistamaan juuri omalle organisaatiollesi arvokkaimmat ominaisuudet sekä suunnittelemaan alustan hyödyntämistä. Voit myös tutustua alustaan demokursseillamme täällä.

TESTITUNNUSTEN TILAUS ONNISTUI