Tekoäly sisällöntuotannossa - uudet työkalut

Uudet tekoälytyökalut nopeuttavat oppimateriaalien laatimista

Workseed lanseeraa vuodenvaihteessa uusia tekoälyavusteisia työkaluja, jotka on tarkoitettu nopeuttamaan sisällöntuotantoa ja helpottamaan oppimateriaalien laatimista. 

Uudet työkalut on kehitetty läheisessä yhteistyössä käyttäjiemme kanssa, ja ne on suunniteltu vastaamaan konkreettisiin tarpeisiin. Työkalut mahdollistavat nopean sisältöjen luonnostelun tilanteeseen kuin tilanteeseen  
 

Tekoäly sisällöntuotantoon on nyt käytössä

 
Workseedin tekoälytyökalut sisällöntuotantoon on laadittu helpottamaan nopeuttamaan opettajan työtä ja mahdollistamaan oppimateriaalien skaalautuvan tuottamisen. 

Oletusarvoisesti sisällöntuottajan odotetaan tarkastavan tekoälyllä laadittavat sisällöt. Sisällöntuotannon työkalut on suunniteltu niin, että sisältöjä on vaikea julkaista vahingossa käyttäjille ennen, kuin ihminen on tarkastanut ja korjannut ne. 

Työkalut toimivat taustalla, mikä helpottaa työtä tilanteissa, joissa sisältöjen laatiminen kestää kauan. Sisällöntuottaja voi aloittaa työt ja tehdä muita töitä tekoälyn generoidessa artikkeleita, äänitiedostoja tai vaikka harjoitteita. 

Videoiden ja äänitiedostojen litterointi. Litterointityökalu helpottaa artikkelien laatimista esimerkiksi webinaarien, luentotallenteiden, tai muiden mediatiedostojen pohjalta. Tekstit on mahdollista laatia suoraan tallenteesta, mutta tekoäly voi myös korjata tekstin kirjoitusasua jo litteroinnin yhteydessä. Tuotettu teksti voidaan käyttää sellaisenaan artikkelissa tai sitä voidaan muokata ennen julkaisua. 

Äänitteen luominen tekstistä. Minkä tahansa tekstitiedoston pohjalta voidaan laatia äänitiedosto, joka on liitettävissä osaksi artikkelia tai tehtävää. Opiskelijan käyttöliittymässä äänitiedosto näkyy yksinkertaisena mediasoittimena, joka mahdollistaa kuuntelun, toistokohdan muuttamisen, sekä toistonopeuden muuttamisen. 

Kuvien luominen. Tehtävän tai artikkelin otsikkoa voidaan käyttää promptina, jonka avulla luodaan kuvatiedosto alustan kuvaeditoriin. 

Tekstin muokkaaminen, tiivistäminen ja laventaminen. Työkaluilla voidaan muokata artikkeliin laadittua tekstiä. Teksti voidaan muokata selkokieliseksi tai ymmärrettävämmäksi; sitä voidaan lyhentää ja kirkastaa; ja sitä voidaan laajentaa ja täydentää. 

Tekoälyn etu ihmiseen verrattuna on, että se tuottaa usein helpommin luettavaa ja selkeämmin jäsenneltyä tekstiä, minkä takia tekstin muokkaus voi olla arvokas työkalu. 

Tehtävien luominen sisällöistä. Erityisen mielenkiintoinen työkalu on automaattitarkisteisten H5P Question Set -tehtävien laatiminen automaattisesti. Työkalulla voidaan luoda artikkeleihin liittyviä monivalintatehtäviä, mikä säästää merkittävästi opettajan aikaa ja mahdollistaa opeteltavien asioiden kattavamman harjoittelun. 

Sisältöjen kääntäminen. Artikkeleita ja tehtäviä voi nyt kääntää automaattisesti kaikille alustan tukemille kielille. Työkalu mahdollistaa kieliversioiden nopean luonnostelun. Käännöksiä voi käyttää sellaisenaan, tai ne voi oikolukea ja työstää valmiiksi. Molemmissa tapauksissa sisällöntuotanto on merkittävästi nopeampaa, kuin jos sisältö olisi käännetty itse. 

Tuotekehityksemme työstää myös sanastotyökalua, jolla voit laatia listan usein käytetyistä termeistä. Työkalu tulee helpottamaan käyttäjäorganisaation keskeisten termien johdonmukaista käyttöä myös automaattisesti käännetyissä sisällöissä.  

Miltä sisällöntuotanto voi esimerkiksi näyttää?

 
Sisällöntuotanto uusilla työkaluilla voi näyttää esimerkiksi tältä. 

Tuotanto voi alkaa valmiilla luentotallenteella – tämä voi olla esimerkiksi tallennettu etäluento, videoksi tallennettu diaesitys, tai muu asiasisällöstä koostuva multimediatiedosto. 

Litterointityökalulla tämä esitys voidaan kääntää artikkelin luonnokseksi. Työkalu muokkaa tiedoston ääniraidasta tekstiluonnoksen, josta voidaan jo litteroinnin aikana poistaa turhia taukoja ja täytesanoja. 

Luonnos on valmis sisällöntuottajan tarkastettavaksi ja hiottavaksi. Tarvittaessa tekstin käsittelyyn voi myös käyttää sisällön muokkauksen työkaluja – polveilevaa tekstiä voidaan lyhentää, hyvin tiivistä tekstiä hieman laajentaan. Jos teksti taas on hyvin haastavaa ja monimutkaista, se voidaan muokata selkokielisemmäksi. Tekoäly on myös hyvä työkalu parantamaan kappalejakoa ja otsikointia. 

Valmis teksti voidaan julkaista artikkelina Workseed -oppimisympäristössä. Tarvittaessa tekstille voidaan luoda kuvitus automaattisesti. 

Saavutettavuuden kannalta voi olla myös tärkeää, että sisällöt on mahdollista kuunnella. Artikkelista voidaan laatia automaattisesti ääniraita, joka on käyttäjän helposti kuunneltavissa myös ilman selaimenlukijaa. 

Oppimistulokset ovat monta kertaa parempia, kun opiskelija joutuu edes hieman harjoittelemaan oppimaansa. Siksi onkin hyödyllistä laatia artikkelin yhteyteen vähintään muutama monivalintatehtävä, joilla opiskelija joutuu aktiivisesti kertaamaan juuri lukemaansa. Laadit helposti H5P-aktiviteetteja artikkelin loppuun. 3-5 kysymystä artikkelia kohti on usein sopiva määrä. 

Mikäli sisältö on luotu monikieliseen ympäristöön, kaikkien sisältöjen käännösten luonnokset on helppo laatia minuuteissa. Sisällöntuottajan on merkittävästi nopeampaa tarkistaa konekäännös kuin laatia koko käännös itse. 

Tässä mallissa useamman tunnin työ onnistuu minuuteissa. Tekoäly mahdollistaakin paljon nopeamman sisällöntuotannon, minkä ansiosta opettaja voi keskittyä ohjaamiseen ja laatia materiaaleja myös pienten ryhmien tarpeisiin. 
 

Miten tekoäly toimii omassa organisaatiossani?

 
Mikäli organisaatiosi käyttää jo Workseed -oppimisympäristöä,
voit kokeilla työkaluja itse tammikuussa 2025. Kaikki työkalut paitsi kuvien luominen ovat automaattisesti kaikkien asiakkaiden käytössä kuukauden ajan sisällöntuotannon työkalupakissa. 

Mikäli et vielä ole Workseedin käyttäjä, voit varata demon täällä. Asiantuntijamme voivat esitellä tekoälytyökalujen käyttöä tositilanteessa sekä kartoittaa työkalujen tuomaa arvoa juuri sinun organisaatiollesi. 

Sisällöntuotanto ei myöskään ole ensimmäinen tekoälyavusteinen työkalumme. Olemme julkaisseet jo aiemmin pikapalautteen, joka tukee tällä hetkellä työelämäjaksoon valmistautuvia opiskelijoita rakentavien opintotavoitteiden suunnittelussa. Voit lukea lisää työkaluista täällä.

Esittelimme työkaluja webinaarissa, jonka tallenteen voit katsoa YouTubessa tai alta: 

TESTITUNNUSTEN TILAUS ONNISTUI